Podelitev priznanja Zlata kocka 2012

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za šolstvo in šport, Ministrstvom za okolje in prostor, Zavodom RS za šolstvo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteto za arhitekturo objavila javni natečaj za pridobitev projektov za izobraževanje otrok in mladostnikov o arhitekturi in grajenem okolju. Natečaj je del mednarodnega natečaja, ki ga razpisuje Svetovna zveza arhitektov (UIA).

Nagrade se podeljujejo tistim, ki za otroke in mladostnike pripravljajo programe in projekte s področja arhitekture in grajenega okolja. Za nagrade so se lahko potegovali vzgojno-izobraževalni zavodi, druge ustanove, posamezniki in mediji.

zlatakocka2012

Nagrado ZLATA KOCKA 2012 v kategoriji nagrada za ustanove je prejela:
Berivka - Poles in družbenica,
za projekt Pozoljeva grajska pot okoli Velenja
 
Posebno priznanje Zlata kocka 2012 je prejel:
vzgojno izobraževalni zavod CVIV Velenje
za projekt "Pravljični prostor Piki"
 
Posebno priznanje Zlata kocka 2012 je prejel:
vzgojno izobraževalni zavod Dijaški dom Lizike Jančar
za projekt "Likovni krožek dijaškega doma Lizike Jančar v objektu RN s področja arhitekture"

Žirija v sestavi
- Maja Simoneti, Inštitut za politike prostora
- Špela Hudnik, Fakulteta za arhitekturo
- Nina Ostan, Zavod RS za šolstvo
- Barbara Prinčinč, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
je na podlagi v razpisu objavljenih meril ocenjevanja upoštevala celostni vidik posameznega projekta.

Merila ocenjevanja
Strokovna žirija se je pri končnem izboru odločala na podlagi vsebine in kakovosti vsake prijave.
Projekte je ocenjevala na podlagi v razpisni dokumentaciji postavljenih meril:
• Ali ima projekt jasno zastavljene vzgojno-izobraževalne cilje?
• Ali je projekt inovativen, izviren ter spodbuja ustvarjalnost otrok in mladostnikov?
• Ali projekt omogoča boljše razumevanje arhitekture in grajenega okolja, razvija občutljivost in kritično razmišljanje na tem področju?
• Ali je projekt mogoče vpeti v veljavni kurikulum in je prenosljiv v vzgojno-izobraževalno prakso?
• Ali projekt omogoča medkurikuralno povezovanje in spodbuja razumevanje družbenega, ekonomskega in ekološkega dejavnika trajnostnega razvoja?
• Ali projekt omogoča interdisciplinarno partnerstvo in vključevanje lokalnega prostora?

Obrazložitev žirije
Dijaški dom Lizike Jančar iz Maribora je na natečaj poslal tri projekte z naslovi Naš park, Barvne študije fasade dijaškega doma ter Bonton v dijaškem domu. Vsi trije projekti so raziskovalno razvojni in sestojijo iz raziskovalno analitične faze, ki ji logično sledi inovacijski projektni predlog. Naloge so zastavljene in izpeljane interdisciplinarno in poudarjajo prepletenost arhitekturno-umetniške in sociološke stroke. Po metodi dela, izpeljavi in rezultatih naloge presegajo dijaški nivo, interdisciplinarni pristop pa pri mladih utrjuje zavest za potrebo po sodelovanju in timskem delu. V nalogah se mladi posvečajo izboljšavam okolja, v katerem živijo. Naloga, ki obravnava barvne študije fasad njihovega dijaškega doma je v projektnem delu prava eksplozija kreativnosti, katere likovni predlogi pa racionalno še vedno izhajajo iz smernic, podanih na podlagi predhodno izpeljane raziskave. Zaslutimo pravi profesionalni pristop. Podobno velja tudi za R&R nalogi Naš park in Bonton v dijaškem domu. Vse tri naloge so nastale v sklopu raziskovalne dejavnosti v dijaškem domu pod mentorskim vodstvom ga. Raste Fašmon. Zato se je žirija odločila, da posebno pohvalo podeli za celostno aktivnost v okviru fakultativne raziskovalne dejavnosti dijaškega doma Lizike Jančar, saj je iz omenjenih nalog razvidno, da je mogoče z ustrezno vodenim pristopom mlade najstnike navdušiti za sistematično metodološko raziskovalno delo, spodbujati kreativnost, inovativnost, privzgajati senzibilnost za skupno dobro, za skrb skupnega okolja/kraja, in nenazadnje za spodbujanje koristno preživljanje prostega časa, ki je, kot vemo, za mnoge največkrat še vedno le računalnik. Naloge Dijaškega doma Lizike Jančar iz Maribora so dokaz, da temu ni nujno tako.

Nagrade Zlata kocka 2011 je na 15.3.2011 v Cankarjev domu na Kulturnem bazarju podelila ministrica za kulturo, gospa Majda Širca. Nagrade Zlata kocka 2012 je 15.3.2012 v Hiši arhitekture v Mariboru podelila Mojca Škrinjar z Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

phoca thumb l dsc 0402phoca thumb l dsc 0406phoca thumb l dsc 0419phoca thumb l dsc 0427phoca thumb l dsc 0446phoca thumb l dsc 0466phoca thumb l dsc 0468phoca thumb l dsc 0469phoca thumb l dsc 0476

Vizitka

Dijaški dom Lizike Jančar
Titova 24a
2000 Maribor

Tajništvo: 02 300 46 66
Recepcija: 02 300 46 15
Računovodstvo: 02 300 46 88
Fax: 02 300 46 77

E-pošta:
tajnistvo.dd-mblj@guest.arnes.si

Vpis:
vlasta.prajnc@guest.arnes.si

Avtorske pravice © 2014 - Dijaški dom Lizike Jančar
Izdelava in oblikovanje spletnih strani PCMobil

Spletna stran Dijaškega doma Lizike Jančar uporablja piškotke. S pritiskom na gumb se strinjam z uporabo. Več o piškotkih